Blomsterbyen.net

Vest-Agder museet

Vest-Agder museet er fordelt over 11 ulike steder i Vest-Agder fylke. De ulike avdelingene er:

 • Setesdalsbanen
 • Flekkefjord museum
 • Odderøya museumshavn
 • D/S Hestmanden
 • Kristiansand museum
 • Lista museum
 • Mandal museum
 • Tingvatn fornminnepark
 • Gimle Gård
 • Sjølingstad Uldvarefabrik
 • Kristiansand kanonmuseum

Vi vil her ta for oss noen av dem.

Setesdalsbanen

Setesdalsbanen er en museumsjernbane. Den er åtte kilometer lang og kun 1067 mm bred, altså en smalsporet bane. Med en reise med Setesdalsbanen får du oppleve hvordan det var å reise med tog i gamledager. Jernbanen ble nemlig åpnet i 1896 og gikk mellom Kristiansand og Byglandsfjord. Den ble nedlagt i 1962, men ble åpent som museum kun 2 år etterpå. I dag kan alle besøkende på museet få oppleve gamle damplokomotiver med mer enn 100 års historie, i tillegg til stilige trevogner, flotte stasjonsbygninger og en herlig atmosfære fra de gode, gamle dager. I dag tilbyr Setesdalsbanen en naturskjønn reise mellom stasjonene Grovane til Røyknes i Vennesla kommune.

Flekkefjord museum

Flekkefjord museum ligger i Øvrebyen i Flekkefjord sentrum. Museet byr på gamle tradisjonsrike bygninger som en hovedbygning fra 1720-tallet. Hovedbygningen er innredet som en gammel kjøpmannsbolig fra 1800-tallet. Flekkefjord museum inneholder også skiftende utstillinger i sjøbuene, samt en fast utstilling av den spesielle kunstneren Tatjana L. K. Gulbrandsen. Guldbrandsen var en kjent billedkunstner, kanskje både for sin kunst og levemåte. Han kledde seg nemlig i kvinneklær, og malte både hår og ansikt – et virkelig levende kunstverk.

Flekkefjord museum omfatter også museumsskøyta Solstrand med historie tilbake fra 1936, samt Krambua, som ligger i bakgården av museet, hvor det selges kaffe og kaker på sommerstid.

D/S Hestmanden

D/S Hestmanden ble bygget i 1911 ved Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri. Skipet stod klart ett år etter byggingen startet, og ble benyttet til et mangfold av aktiviteter i sine leveår fra 1911 til 1945. Med et besøk på D/S Hestmanden vil du få et nærmere innblikk i skipets historie i denne perioden og lære mer om hvorfor dette skipet er blitt et fantastisk kulturminne for oss i dag.

Kristiansand Museum

Kristiansand Museum består av et flott friluftsmuseum som byr på 40 forskjellige hus fra Kristiansand by, samt to tun, nærmere bestemt tunene Setesdal og Eiken. Setesdalstunet byr på museets eldste bygning, Nomelandsloftet, som lar deg få bli med på en historisk reise helt tilbake til 1585. Glem heller ikke «Minibyen» når du besøker museet. Her får du nemlig lære mer om gamle Kristiansand og byens kvartaler gjennom en utstilling med flotte miniatyr-hus.

Lista museum

Lista museum består av flere spennende og interessante museer. Disse er Nordberg Fort, Listaskøyta kultursenter, Østhassel redningsstasjon, Friluftsmuseet i Vanse og Hetland skolemuseum. Både små og store vil kose seg med et besøk på de ulike avdelingene, så ta turen innom!

Mandal museum

Mandal Museum og Vigeland hus er et morsomt og lærerikt museum med noe for enhver. Her kan du nemlig se malerier av Adolph Tidemand og Amaldus Nielsen, en interessant kjoleutstilling, spennende sjøfart- og fiskeriutstillinger, og selvfølgelig Gustav og Emanuel Vigelands barndomshjem – Vigeland hus.

Tingvatn fornminnepark

Velkommen til Vest-Agders indre bygders gamle tingsted. Her kan du den dag i dag se forhistoriske gravhauger, steinsettinger og bautaer, samt kunst- og kulturhistoriske utstillinger og mye mer.

Museet arrangerer også vikingtid på vår og sommerstid, hvor folk kan besøke museet og få oppleve et ordentlig vikingmarked med blant annet spennende håndverk og smaksopplevelser.

Gimle Gård

Gimle Gård er kjent som Sørlandets vakreste herregård. Gården ble bygget rundt år 1800 av storkjøpmannen Bernt Holm. Holm var en dyktig mann med europeiske impulser, noe som sørget for et meget flott byggverk omgitt av en nydelig engelsk hage. Ja, dette er virkelig en vakker herregård!

Privacy Policy