Blomsterbyen.net

Om Kristiansand

Kristiansand ligger i Vest-Agder fylke og er den største byen mellom Oslo og Stavanger. Kristiansand er både by og kommune, og Kristiansand som kommune er Norges sjette største målt i antall innbyggere. Den 1. januar 2017 hadde kommunen litt mer enn 89 500 innbyggere.

Eldre historie

Det er uvisst hvor lenge det har bodd folk i området, men det er gjort funn av et kvinneskjellet fra år 6500 f.Kr, som viser at det allerede på den tiden var bosetning i skjærgården. Det er også gjort en rekke funn som vitner om at området var en viktig boplass i steinalderen. Blant annet er det ved Hamresanden funnet et kultanlegg fra den yngre steinalder, fra omtrent år 3400 f. Kr.

Gravfunn fra kirkegården rundt Oddernes steinkirke viser også at området må ha hatt en stor bosetning like før Svartedauden, og vi vet også at det på 1300-1400-tallet fantes en nokså travel havn og en liten by ved Otra.

På 1500-tallet var Flekkerøy havn faktisk den viktigste havnen langs hele Skagerakkysten.

Nyere historie

Kristiansand ble grunnlagt av kong Christian IV i 1964, men den gang under navnet Christiansand. Det var først i 1877 at den nye skrivemåten i Norge førte til at bynavnet ble endret fra Christiansand til Kristiansand. Riktignok har mange selskaper bevart byens gamle navn i sitt firmanavn, og det er til og med blitt foreslått at byens navn burde endres tilbake til sitt opprinnelige. Om det er et seriøst forslag eller ikke, gjenstår å se – kanskje det en dag blir folkeavstemning om navneendring tilbake til Christiansand?

5 bydeler

Kristiansand kommune består av 5 bydeler, hvor den største er Vågsbygd med 35 000 innbyggere. Nummer to, målt i antall innbyggere, er Lund med et folketall på 30 000. Oddernes har 19 000 innbyggere, mens Grim har 15 000 innbyggere. Den minste bydelen er Kvadraturen, eller sentrum, med 5 200 innbyggere.

Mange store navn kommer fra Kristiansand

Kristiansand kan faktisk skilte med å være barndomsbyen eller hjembyen til en rekke store norske navn. Blant annet har flere av våre kjente og kjære forfattere bodd i byen, inkludert Henrik Wergeland, Camilla Collett, Villhelm Krag og Jens Bjørneboe.

Skuespiller Janne Formo er også fra Kristiansand, men det kommer kanskje ikke som en stor overraskelse for de fleste – vi kjenner vel alle til hennes pappa, Terje Formoe, og sommershowet Kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyrepark.

Og sist, men ikke minst, Mette-Marit, som etter en nokså vilter fortid giftet seg med kronprins Haakon den 25. august i 2001 – et flott bevis på at kjærligheten kan overvinne alt!

Kristiansands toppattraksjoner

Kristiansand er også en fantastisk ferieby, og kanskje spesielt på sommerstid. Byen er en nydelig by å besøke for både store og små.

Dyreparken

Reiser du med barn, er jo Dyreparken en sikker vinner. Her får barna hilse på massevis av spennende dyrearter og se dem i action. I tillegg består også parken av Kardemomme by, hvor barna kan få hilse på blant annet trikkefører Syversen, tante Sofie, politimester Bastian og de tre røverne.

I parken kan man også få bli med på en spennende reise gjennom Hakkebakkeskogen, hvor man kan få øye på de morsomme karakterene fra Thorbjørn Egners berømte Hakkebakkeskog, som Klatremus og Mikkel rev.

Parken byr også på bademoro i Badeland, samt et forrykende kaptein Sabeltann show som sørger for stor stemning med sang og musikk, samt krutt og smell.

Fiskebrygga

Fiskebrygga er fantastisk for alle som liker fisk og skalldyr. Tenk deg bare å sitte på Fiskebrygga og nyte ferske reker med et glass hvitvin, mens de sjarmerende småbåtene suser forbi i den vakre skjærgården.

Uansett hva du velger, vil det bli en fantastisk opplevelse!

Privacy Policy